Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Košulje

Nekako je bilo prirodno da naš prvi blog post posvetimo košulji, odevnom komadu koji predstavlja temelj na kome je naš brend nastao i za kratko vreme zaokupirao pažnju kako domaćih tako i klijenata iz inostranstva.

Kratka istorija košulje počinje u Egiptu 3000. godine pre Nove ere i prema određenim izvorima predstavlja najstariju sačuvanu odeću na svetu – platnena košulja iz drevnog Egipta.

Sve do Srednjeg veka, košulja je postojala kao deo odeće, ali uglavnom kao donji veš za muškarce ili kao noćna haljina. Takva košulja nije imala ni kragnu ni manžetne, već rub koji se mogao zategnuti i zakopčati, a uglavnom se uvek navlačila i skidala preko glave.

Srenji vek nam donosi pojavu kragne koja je mogla biti našivena ili se skidala. Uglavnom je bila izrađena od lana, a ponekad i od svile. U 18. veku košulja se više nije nosila samo kao donji veš, kragna je prerastla u ogromne razmere i često je bila ukrašen vezom i čipkom. Tokom ovog perioda u fabrikama se nisu masovno proizvodile košulje već su uglavnom šivene kod krojača, a “običan” muškarac bi nosio košulju koju bi njegova žena sašila. Košulja je dugo bila odeća jednostavnog dizajna, ali sredinom 19. veka ona postaje više prilagođenija obliku tela i pojavljuje se u živopisnijim dezenima. Bela košulja se do kraja 19. veka smatrala važnim atributom prosperiteta.

Na kraju 1. svetskog rata košulja je pretrpela veliku transformaciju. Tek u to vreme moderna košulja sa dugmadima duž celog prednjeg dela postala je popularna. 1930-ih košulja sa fiksnom kragnom je oživela i do danas ostaje kao standard. Dvadeset godina kasnije predstavljena je košulja izrađena od tehničkih materijala (najlon), koja ubrzo postaje popularna zbog mogućnosti lakog bojenja, izdržljivosti, cene koštanja, a ujedno nije zahtevala peglanje. U istom periodu košulja sa kratkim rukavima postaje deo vioske mode.

Danas, košulja je zauzela jedno od najvažnijih mesta u garderoberu svakog muškarca i žene. Varijacije stila, kroja i dizajna modernih košulja su bezbrojne. Košulje različitih kvaliteta danas možete pronaći u skoro svakoj prodavnici, uključujući i raznovrsne prodavnice hrane, ali finu košulju, skrojenu u “Millemeter” po vašoj meri, koju ćete nositi s ponosom, možete dobiti jedino kod vašeg krojača.