Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Flannel

Flanel tkanina je svoje mesto našla u širokoj upotrebi u 20. veku, a datira verovatno još iz 16. veka gde se prvi put pominje u spisima Velških istoričara. Ova mekana i prijatna tkanina može biti izrađena od vunenih ili pamučnih vlakana, a jednostavna i keper tkanju čine površinsku strukturu materijala veoma prijatnom na dodir. Flanel tkanina može biti urađena i od nekog sintetičkog materijala ali to su retki slučajevi, a ako ih i ima onda je mahom u pitanju tkanina koja je blend prirodnih i sintetičkih materijala. Flanel često vezujemo za termin flanelska košulja koja predstavlja tip košulje urađen u karo ili tartan dezenu. Kada pričamo o modnim trendovima, flanel zauzima mesto u skoro pa svakoj jesenjoj i zimskoj kolekciji velikih modnih kuća.

Flanel ne mora podrazumevano biti materijal od koga se samo košulje izrađuju. Tehnički i akademski gledano, flanel spada u grupu kardiranih tkanina koje su više mat i ne tako sjajane kao što je slučaj kod tkanina dobijenih češljanom metodom. Kardiranim postupkom možemo obrađivati pamučna, a takođe i vunena vlakna. Kao rezultat dobijamo izuzetno mekane, fine i tople vunene tkanine od kojih se izrađuju prefinjena jesenja i zimska odela, sakoi, pantalone, jakne, kaputi… U okviru Millimeter Clothing servisa izrade odela po meri, dostupno je preko 300 uzoraka najfinijih flanelskih tkanina renomiranih svetski proizvođača poput Loro Piana, Drago, VBC, Holland & Sherry, Reda 1865… Gramaža, finoća obrade, gustina tkanja, otpornost na gužvanje, lakoća održavanja… pored umeća krojača, su od presudnog značaja za finalni izgled odevnog predmeta.

P.S.
Imamo za vas jedan bitan i praktičan savet kada je flanel u pitanju. Perite isključivo na niskim temperaturama do 30c ili ručnom pranju kako bi produžili vek vaše košulje i ujedno izbegli efekatž “ućebanosti”. Flanelska odela, nositi na hemijsko čišćenje.